Albérlet után napelemes ház

Nem mindig voltak jó tapasztalataink a főbérlőinkkel.

Volt például egy olyan sztori, hogy csak ameddig a kaució fizetése alatt ott voltunk, rögtön változtatott két dolgon, ami a korábbiak során másképp hangzott el. Az első: az albérlet bútorozottan és bútorozatlanul is kivehető – ebből lett az, hogy persze, kivehető, de ha igazán belegondolunk, neki rengeteg munka volt bebútorozni, és mindannyiunk számára rengeteg munka lenne azokat a bútorokat eltávolítani és nekünk újakat szerezni, opció inkább arra van, hogy a meglévők mellé valahogy közös megegyezéssel intézzünk újakat. Nekünk ez azért volt szívás, mert bőven volt már bútorunk, és nem mindtől szerettünk volna megválni.

A fentihez kapcsolódóan: amikor első alkalommal néztük meg az albérletet, még arról volt szó, hogy bármilyen igényünk van, ami a bútorozásba, az albérlet felszereltségébe tartozik, amennyiben bútorozottan vennénk ki, hogy számunkra lakható legyen az albérlet, csak mondanunk kell, kitaláljuk, megegyezünk, erre amikor csak annyi jött fel, hogy alapvető konyhai felszerelések, erre a főbérlő később már csak annyit mondott, hogy “azért nem szeretnék kanalakat számolgatni”.

Egyszóval: kaotikus volt az egész, nem volt egyértelmű, mi az, amit ígér, mi az, amit várhatunk.

Nem csak a fentiek miatt, hanem egyébként is nagyon vártuk már, hogy saját otthonba költözhessünk, ami végül hitelből ugyan, de megvalósult. A teljes felújítás miatt sok lehetőségen gondolkoztunk el, így jött szóba a napelem rendszer ötlete is.

A napelemes rendszereket illetően az egyik legfontosabb kérdés, hogy mégis milyen méretű napelem rendszer az, amiben gondolkodhatunk, ami pontosan az igényeinknek megfelelő lesz hosszabb távon is? Szerencse hogy a napelem gyártás fénykorát éri, bőven van miből válogatni. Noha sok fals információ kering a neten, nekem volt szerencsém megtalálni egy szuper weboldalt, ami a napelemesrendszerek.info címen érhető el. Ahogy a honlap is írja, a leggyakrabban azzal a szituációval találkoznak, hogy általában alapvetően két téves elképzelés él az emberekben a napelemes rendszerekkel kapcsolatban. Az első tipikus félregondolás az, hogy pénzkereseti lehetőséget nyújt a tulajdonos számára az, ha az elég nagy napelem rendszer segítségével (jelentsen az bármit is) plusz energiát termel. Nos, ez a gyakorlatban egyáltalán nem így működik, ki is fejtik, hogy miért. Először is az megcáfolhatatlan tény, hogy bizonyos értelemben valóban pénz keresünk a napelem rendszerrel, ugyanis mi juttatunk energiát a szolgáltató hálózatába, amit ő tulajdonképpen elszámolja nekünk. Azonban ahhoz, hogy mi valóban kereskedni is tudjunk (a klasszikus értelemben) az árammal, ahhoz számlaképesnek kell lenni, engedélyeket beszerezni, tehát nem csak úgy működik, hogy mi eldöntjük, hogy termelővé válunk, ez egy sokkal komplexebb folyamat. Ebből is kitűnik, hogy nem egy mezei háztartás napelemes rendszerrel történő energiatermelése lesz a család meggazdagodásának kulcsa. A napelemes rendszer ugyanis pont arra jó, hogy a megtervezhető méretével pontosan lefedjük a saját háztartásunkat és annyi energiát termeljünk, amivel nullára tudjuk kihozni számláinkat. Közben nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a a szolgáltató bizony csak csökkentett árat fizet az általunk termelt áramért – így még inkább kitűnik, miért nem érdemes “nagyüzemi termelésben” gondolkodni, ha napelemes energiáról van szó. A napelemes rendszerbe fektetett pénz akkor térül meg a lehető leggyorsabban, ha nem termelünk több áramot annál, mint amennyit a háztartás vagy az adott bármilyen jellegű ingatlan áram-fronton igényel.

napelem gyártás

Itt jön képbe a másik fontos téma, a bővíthetőség kérdésköre. Ha lehetőséget hagysz magadnak a bővítésre, az még nem jelenti azt, hogy bármire is kötelezve vagy, de ha később mégis egy, a korábbinál is hatékonyabb napelemes rendszert szeretnél működtetni, akkor már a legelején érdemes úgy gondolkodni, hogy a szükségesnél valamivel nagyobb invertert lehet a rendszerbe építeni.

Még sok érdekes és fontos dolog van a napelem rendszereken belül, amit szívesen megemlítenék, ám nem fogunk tudni mindbe belekóstolni ezen a bejegyzésen belül.

(Az oldalon egyébként akár már azonnal belevághatsz a napelem rendszer igénylésébe.)

De amit mindenképpen szóba hoznék még, mert számomra például nagyon hasznos volt – és szintén erről az oldalról tudtam meg -, hogy milyen típusai vannak a napelem rendszereknek. A napelem gyártás egy nagyon izgalmas témakör, és azon belül megkülönböztetjük az ún. szigetüzemű és hibrid rendszereket. A szigetüzemű tulajdonképpen a hálózattól teljesen független rendszert jelenti, ami azonban sok esetben nem túl kifizetődő, sem a rövid- és hosszútávú költségeket (szó szerint), sem az energiatermelést illetően. Ami nagyon rossz hír, hogy a megtermelt energia el is veszhet, illetve gondba kerülhetünk a kevés napsütéses óra esetében is. Ezzel ellentétben a hibrid rendszerű napelem egy biztonságosabb lehetőséget rejt magában. A hibrid napelemes rendszer esetében az áramhálózattal aktív kapcsolat van folyamatban, azaz nincs a rendszerünk elszigetelődve a hálózattól. Mindez azt jelenti, hogy venni és eladni is tudjuk az energiát, mégpedig a hálózatra visszatápláló eszköz segítségével. További előny egyébként, hogy a megfelelő inverterrel később is át lehet állni a hibrid üzemmódra, illetve a plusz termelésű energia biztosan nem fog elveszni.