Napelemes albérlet?

Miközben albérleteket nézegettem, óhatatlanul elkalandoztam és rá-rálestem egy-egy új építésű ingatlanra. Olyan házakra leginkább, amiket örülök, ha pár év múlva hitelből meg tudok venni.

Láttam olyan új építésű házat, illetve lakóparkban lévő lakást, amit eleve kiépített napelemes rendszerrel lehet megvásárolni. Szuper ötletnek tartom, és kicsit fáj a szívem miatta, hogy messze lesz még az, amikor én ilyet veszek magamnak.

Nagy környezetvédő vagyok, és bár a biztonságos atomenergiával nincs bajom, úgy gondolom, hogy hosszú távon a legjobb megoldást a megújuló energiaforrások jelentik. Szívesen élnék egy „solar powered” ingatlanban. Egyelőre viszont albérletben lakom, és nem nagyon láttam bérelhető lakásokat, amiket napelemmel hirdettek volna meg. 😊

Persze, érthető a dolog, hiszen a napelemes rendszerre való átállás drága mulatság, és nem térül meg azonnal. A rezsit pedig általában a bérlő fizeti ki, a felhasznált energia arányában – így a napelem tulajdonképpen a bérlőnek spórolna.

Elgondolkodtam viszont azon, hogy ha lenne egy saját ingatlanom, amit bérbe adok, mikor, milyen feltételekkel érné meg nekem az, hogy napelemeket szereltessek fel.

Ehhez nem árt tudnunk, hogy hogyan is néz ki egy napelem rendszer megtérülése a gyakorlatban. Szerencsére bőven akadnak ezzel kapcsolatban internetes források.

Ez alapján akár tíz év is lehet, amíg egy ilyen napelem rendszer megtérül. Ami egyébként, belegondolva nem sok, ha saját ingatlanról van szó. Egy jó napelemes rendszer pedig – a sporoljnapelemmel.hu szerint, ami megbízható forrásnak tűnik – minőséggaranciás, és még 25 év múlva is megbízhatóan termeli az energiát.

Egy átlagos család pedig éves szinten kb 200 000 ft-ot spórolhat napelemekkel! Ha ezt kiépíteni kb. 2 millió forint, akkor 10 év után vagyunk nullán, onnantól kezdve pedig pluszban termel a napelem – éves szinten kb. 200 ezret!

Ha ingatlant adnék bérbe, (bár ott tartanék, hogy nem is egy, hanem két ingatlanom van) ezek alapján igazából megérné napelemmel ellátni azt. Mivel a bérlő így is, úgy is fizet az áramért, neki igazából mindegy, hogy kinek. Csak meg kell vele állapodni egy tisztességes átalányban, vagy egy Kilowattonkénti árban, amit az áramszolgáltatónak úgyis kifizetne. Meg lehet írni úgy azt a szerződést, hogy senki ne járjon rosszul vele.

Így tulajdonképp a napelem rendszer megtérülése egy albérletnél is 10 év alatt megtörténhet, és utána minden hónap kb. nettó 17 ezer forint haszon (már a bérleti díjon kívül).

napelem rendszer megtérülése

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik a nem felhasznált energiával. Szerencsére erre is van egyszerű válasz: egy jól kialakított rendszer esetén a felvett energia nem egy helyi akkumulátorban tárolódik, hanem „visszafolyik” a szolgáltató felé, aki ezt ilyenkor a törvények által megszabott módon automatikusan megvásárolja tőlünk! 😊

Szóval tényleg a napenergiáé a jövő. Ha öt éven belül sikerül vennem egy ingatlant, és újabb öt éven belül egy másikat, a másodikat bérbe fogom adni. És Isten bizony, mindkettőn napelemek lesznek. Ötven éves koromra (ha mai pénzzel számolunk) a nap fog nekem termelni havi kb. 2 x 17 ezer forintot. Ami most nem tűnik soknak, de ha úgy nézzük, hogy a kisujjamat sem kell megmozdítanom érte, azért nem rossz. 😊